Nederlands  Engels  Duits

maandag, 21 april 2014 12:23

Jelle Vanendert 2de in Amstel Gold Race

Geschreven door 
Jelle Vanendert 2de in Amstel Gold Race ©René Michel

Maandag 21 april 2014, Jelle Vanendert is op knappe wijze tweede geworden in de Amstel Gold Race. Hij moest alleen Philippe Gilbert voor zich dulden. Hij evenaarde hiermee zijn prestatie uit 2012 toen hij ook tweede werd.

Al vroeg in de race ontstond er een kopgroep van 10 renners met Pim Ligthart van Lotto-Belisol. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van bijna 15 minuten. Deze kopgroep bleef heel lang vooruit, de laatste renner werd pas in de laatste 10 kilometer teruggepakt.

Jelle Vanendert startte slecht, in het begin van de koers kwam hij al ongelukkig ten val. Jelle Vanendert: "De wedstrijd is vervelend gestart voor mij, ik kwam ten val na ongeveer 40 kilometer. Ik stootte mijn knie en had vrij veel pijn. Op dat ogenblik was ik niet zeker dat ik zou uitrijden, ik geraakte moeilijk terug op gang. Uiteindelijk kon ik toch de knop omdraaien. In de laatste 60 à 50 kilometer nam ik mijn plaats in vooraan het peloton. Voor de ploeg was het wedstrijdverhaal volgens plan verlopen met Pim Ligthart in de kopgroep en Tim Wellens die zoals afgesproken meesprong toen de sterke blokken zich roerden in de finale. Mijn broer Dennis heeft zich over mij ontfermd."

De renners van Lotto-Belisol waren constant vooraan te vinden. Tim Wellens reed attent vooraan en sprong met diverse uitvallen mee. Dennis Vanendert hield Jelle goed vooraan en werkte hard voor zijn broer. Dennis kwam tot ver in de finale mee.

De beslissing van de Amstel Gold Race zou op de laatste beklimming van de Cauberg gaan vallen. Australisch kampioen Simon Gerrans viel als eerste aan. Philippe Gilbert nam over en soleerde naar zijn derde overwinning in de Amstel Gold Race. In het 1,8 kilometer lange stuk tussen de top van de Cauberg en de finish reed Jelle weg van het eerste groepje achtervolgers en finishte knap tweede. Simon Gerrans maakte de top drie compleet.

Jelle Vanendert: "Mijn ideaal scenario was dat we met een beperkte groep de top van de Cauberg zouden bereiken en dat ik dan zou kunnen wegrijden als de anderen aarzelden. Enkel Gilbert dwarsboomde mijn plan. Ik heb dan wel de sprong gewaagd toen het stilviel na de Cauberg en ik werd net als in 2012 tweede. Dit is een bevestiging van mijn goeie vorm, ik sta weer waar ik wil staan. Voor mij komt dit resultaat niet onverwacht na al het harde werk. Mijn seizoen startte in mineur met het elleboogletsel dat ik opliep in de Tour de San Luis. Daardoor reed ik in Parijs-Nice niet op mijn volle sterkte. Deze tweede plaats is een mooie beloning. De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik komen er nu aan. De Muur van Hoei is zeer steil en vergt explosiviteit. Ik denk dat anderen daar beter in zijn. Luik ligt me meer, al werd ik twee jaar geleden wel al vierde in de Waalse Pijl."

 

Gelezen 1610 keer
Pin it